Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Ακόμα μια προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών από τον κ. Σαμαρά με αφορμή την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη μία προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης και κατατρομοκράτησης των πολιτών από τον κ. Σαμαρά με αφορμή τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

1. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά και ότι η πολιτική Σαμαρά τους γονάτισε και ότι ο ίδιος λέει ασύστολα ψεύδη. Υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά, η κ. Σπυράκη προσπάθησε σήμερα να μας πείσει ότι «μπήκε στο μυαλό» του κ. Τσίπρα! Με δελτίο τύπου η ίδια αποφαίνεται ότι  «ο  κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη”.  Πρόκειται για ακόμη μία κυνική προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης και κατατρομοκράτησης της μεσαίας τάξης. Μόνο που για κακή τύχη του απερχόμενου κ. Σαμαρά η μεσαία τάξη έχει ήδη γνωρίσει στο πετσί της την πολιτική του (όπως και των άλλων μνημονιακών πρωθυπουργών) που κυριολεκτικά την εξόντωσε: εισοδηματική ανέχεια, εφιαλτική ανεργία και λουκέτα, υπερφορλόγηση, υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διάλυση κοινωνικού κράτους.  Οι πολίτες γνωρίζουν επίσης τα ασύστολα ψεύδη του κ. Σαμαρά: τα αντιμνημονιακά Ζάππεια 1 και 2, τα 18 προεκλογικά σημεία αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που τελικά έγιναν ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο, τις συνεχείς υποσχέσεις για “φοροελαφρύνσεις” που αποδεικύονται πάντοτε κάλπικες.
2. Αυτή η προσπάθεια εξαπάτησης και τρομοκράτησης της μεσαίας τάξης αποσκοπεί στο να κρύψει δύο, τουλάχιστον, αλήθειες:
Αλήθεια πρώτη: Μετά την μονιμοποίηση ως ΕΝΦΙΑ του έκτακτου χαρατσιου στα ακίνητα, ο κ. Σαμαράς ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2015 φορτώνοντας στους πολίτες νέους φόρους ύψους περίπου 1,5 δις, μεταξύ άλλων και με το 70% της έκτακτης εισφοράς που έληγε το 2014. Κατόπιν δεσμεύτηκε στην τρόικα με το μέιλ Χαρδούβελη ότι το 2015 (και στο εξής) θα αυξήσει κι άλλο την έμμεση φορολογία (στα ξενοδοχεία). Η τρόικα ζητάει και νέους φόρους διότι οι μνημονιακοί λογαρισμοί δεν βγαίνουν. Αντί λοιπόν να διαστρεβλώνουν την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του οφείλουν να πουν τι θα κάνουν αν η τρόικα επιμείνει για διπλασιασμό χαμηλού ΦΠΑ στα φάρμακα, για κατάργηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και για νεές περικοπές συντάξεων.  
Αλήθεια δεύτερη: Η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των πολιτών ύψους 3,5 δις ευρώ, οι οποίες θα καλυφθούν κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπρίου. Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη και επαναβεβαίωσε αρχές Ιανουαρίου στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στα άμεσα μέτρα της κυβέρνησής του είναι:
--Η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 για όλους/ες, αντί για φόρο από το πρώτο ευρώ που ισχύει σήμερα για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες κ.α.
--Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
--Η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με βάση νέες, πραγματικές αντικειμενικές αξίες, τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας περιγράφει ως εξής: «Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών. Δεν θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.»

Αυτά τα φορολογικά μέτρα αποσκοπούν, μαζί με άλλα, όχι μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά και στην επανεκκίνηση της οικονομίας με την άρση της φορολογικής καταστολής της.
Το δημοσιονομικό κόστος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το υπολογίζουμε σε 2 δις ευρώ (το ΥΠΟΙΚ του κ. Χαρδούβελη το υπολόγισε σε 2,2 δις. Την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ το υπολογίζουμε σε 1,5 δις ευρώ. Σύνολο 3,5 δις ευρώ τα οποία θα καλυφθούν κατά 3 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και τα υπόλοιπα από μέρος του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα έχει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ρεαλιστική (καθότι με βάση τα εισοδήματα των πολιτών)  ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο.    

Ακολουθεί ό,τι συναφές είπε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και ισχύει στο ακέραιο

Β. Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
....
(2)  Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. (προστασία της περιουσίας)
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι φόρος υπερ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους.
Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί.
 Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
 Δε θα φορολογήσουμε κανένα με πλασματικές αξίες.
Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%. Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών. Δε θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.
(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους
Ανακατανέμουμε, συνεπώς, τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων. Γιατί τέσσερα χρόνια φορολογικής φρενίτιδας έχουν ισοπεδώσει οικονομικά τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη.
....
[Δημοσιονομικά έσοδα]
... σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο.
Υπολογίσαμε το συνολικό κόστος για το άμεσο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης εκτρωματικών φορολογικών μέτρων. Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις : Πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναμένουμε διπλό όφελος.  Και κοινωνικό και οικονομικό, όφελος:  Από τη μια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη μέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους.  Και από την άλλη θα συμβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, τα οποία περιέγραψα.
... Αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα. Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω το εξής. Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική. Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση. Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο, που θα βρούμε τα λεφτά έχουν υπ’ όψην τους αυτή τη δήλωση;  Προτίθενται να κάνουν κάτι; Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών;
Σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης.  Που προβλέπει: Καταρχάς την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού. Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.  Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική και αδιανόητη αδράνεια.
Δεύτερον, το σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.  Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x-ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας. Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.
Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οι εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες.

Εμείς μετριοπαθώς υπολογίζουμε ότι το σχέδιο δράσης μας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία.